Thursday, May 01, 2008

The Jasin Chronicles : Cerita2 Dewan Selera

Dewan Selera or DS for short adalah tempat di mana makanan disediakan untuk pelajar2 Maktab. Makan Pagi, Makan Tengahari, Makan Malam, Minum Petang, Minum Malam.
Aku ingat lagi abang2 dan kakak2 pekerja .. bukan semua .. sebahagian aje la .. yang aku ingat is warna uniform mereka ( hijau tua ) dan boot Phua Chu Kang hitam mereka. Kadang2 fikir, pelik juga .. sebab apa ye pakai boot mcm tu tapi kerja di bahagian dapur ? ..oh well ... Ada 4 orang yang aku ingat .. dua perempuan dua lelaki .. nama2 mereka .. Abg Lembut, Abg Misai, Kak Garang, Kak Selamba.

Abg Lembut ni memang lembut .. tapi lembut yg membebel .. bila tgk dia buat kerja ( menghidang et al ) ... rasa2 ni dia ni garang kot ..

Abg Misai pula seorang yang santai je .. buat kerja muka sempoi ... pernah sekali aku kena marah sebab tercakap perkataan kesat ... actually, not to him tp dia terdengar .. menegur kot ..

Kak Selamba ni cool orangnya .. hmm.. bila dia buat kerja, muka tu la .. muka selamba seposen .. tidak ada emosi langsung .... mungkin dalam kepala dia , pelbagai perkara yang dia fikirkan ..wallahualam.

Kak Garang pula adalah seorang yang garang. Muka pun memang garang .. kalau cakap dengan bebudak student ni, nada kadang2 mcm nak mengherdik kita aje ... yg tak best is kalau dia bertugas menghidang untuk makan tengahari / makan malam ... nampak sgt kedekutnya bila meletakkan makan atas tray kami.

Di DS, tray yang digunakan adalah tray stainless steel empat segi .. oklah .. senang nak basuh ...

Makan Yang Disediakan di DS kira ok aja ... edible and fit for human consumption ... ;-) breakfast paling aku tidak suka is roti n telur. Telur tu dimasak style pressure cooker .... makan tengahari dan makan malam biasanya nasi dan lauk pauk biasa .... kadang2 lauk tu ada yg basi atau tidak bagus ... kalau nak tahu lauk tak bagus / basi ... bau lauk itu sendiri atau tidak ada abang / kakak DS untuk menghidang .... depa pun mcm tahu2 je ...

Ada bebudak ni kadang2 ambik lebih lauk ... esp kalau diberi peluang mengambil lauk sendiri ... bagi aku .. tak kisah sgt la ... tapi kalau Kak Garang nampak, dia marah oo .... siap tempelak lagi ...

Perkara terakhir yang tidak akan aku lupa is cara abang2 pekerja DS melap meja makan setiap hari selepas tamat makan malam. Selamba je, dia ambik mop ( tah dipakai untuk mop lantai ke ) dan terus lap meja.

Jadi malam2 masa Prep, students yang have to study di DS, akan menghabiskan masa 5-10 minit pertama, membersihkan meja yang mereka menggunakan sbb punyalah melekit meja tersebut selepas dibersihkan ;-)

Tuesday, April 29, 2008

The Jasin Chronicles : Roomate

Pada hari pendaftaran masuk ke sini, kami diarahkan ke Dewan Besar. Ramai rakan2 sekalian yang bersama .. berpakaian serba biru atau serba cokelat. Pelbagai perkara yang diselesaikan .. yuran2, laporan perubatan dan kalau ada yang mahu .. ASB dan Tabung Haji.

Setiap pelajar baru diberikan lokasi bilik mereka dan juga homeroom. Aku tidak ingat which one came first .. tapi aku ingat lawatan kali pertama ke asrama ku.

Blok asrama di mana bilik gue adalah blok di hujung kawasan blok asrama putera. Ground floor, pintu masuk dorm on the right side. Hmm... bukan bilik2 sebenarnya ... cuma kawasan2 partition dinding kau setinggi leher .. dua katil setiap partition. 'Bilik' gue was in the middle... dekat2 dengan pintu masuk ke kawasan bilik air ...

Oh ye .. nama dorm itu adalah Al-Biruni ;-) Al Birunians represent !

Kami bukan yang pertama sampai. My roommate sudah sampai dengan keluarga beliau. Agak hitam manis dan pendiam. Ayah ibunya agak berusia berbanding dengan kedua ibubapa ku.

" Azmir "
" Azri " ...

Ibu bapa kami berdua yang berbual sesama mereka. Azri datang dari Kg Changgang, Johol.

We didn't talk much masa tu .. sebab ahli keluarga2 masih lagi ada. Yang aku ingat selepas itu ialah percubaan PERTAMA ( first time ever ) memasang kain cadar putih pada katil. Oh man, what an attempt :)

Hmm.. little that I know that perjalanan kami akan menjadi menarik tetapi pendek. Beliau meninggal dunia pada awal Reformasi 98. Innalillah.

AlFatihah.