Thursday, December 22, 2016

Life Is Rolling By ...

Life is rolling by and sometimes me thinks am missing key moments ..... must focus now and future, not the big lumps of the past.

2017 is coming, 2016 is leaving ..... *sigh* .... macam2 belum buat atau capai .... salah ku juga ....


Saturday, November 26, 2016

An all-time favorite video of mine - What Have I Done To Deserve This?



loved the song for ages ... my favorite song by them ....

Monday, October 17, 2016

Muddy Road

A Zen koan called "Muddy Road":

" Tanzan and Ekido were once traveling together down a muddy road. A heavy rain was still falling.
 Coming around a bend, they met a lovely girl in a silk kimono and sash, unable to cross the intersection.
 "Come on, girl," said Tanzan at once. Lifting her in his arms, he carried her over the mud.
 Ekido did not speak again until that night when they reached a lodging temple.
Then he no longer could restrain himself. "We monks don't go near females," he told Tanzan, "especially not young and lovely ones. It is dangerous. Why did you do that?"
 "I left the girl there," said Tanzan. "Why are you still carrying her?"

It's a lesson about not dwelling on the decisions of others, the trading style of another person, our own mistakes, or our trading victories. We do what we do and then we move onward.

Got it from an email from Rob Booker ...

An answer to a few past questions in my head today ..

Friday, September 02, 2016

Boys Like You - Who Is Fancy Featuring Meghan Trainor and Arianna Grande -

This song is so playing in my head .. I could watch the videos below repeatedly.

The first video is their live performance in Dancing With The Stars around 2015.



The second video is the official video. It is an animation.




Who is Fancy? hahaha ... figure it out yourself la ....

The lyrics to the song ...

"Boys Like You"
(feat. Ariana Grande & Meghan Trainor)

[Who Is Fancy:]
I'm in the deep end, cannonball jump
Thinkin' of your love
And my heart beats like a drum
Not feeling guilty
'Cause the water's just right
Oh, it might be wrong, might be the time of your life

So jump on in with me
Let me set you free
I'll make you feel like you're dreaming

Try, try, try to follow the rules
I break everyone of them with boys like you
My, oh, my, doing what I always do
Yeah, I'm crossing every line to get to boys like you

Boys like you, you
Tripping, freaking, falling over boys like you

[Meghan Trainor:]
It's getting hot out under that summer sun
I'm not playing games
I'm just a girl having fun
I need to cool down
'Cause I know we're just friends
But one look from you baby then I'm falling back in

What's a girl to do?
I got it mad for you
You make me feel like I'm dreaming

Try, try, try to follow the rules
I break everyone of them with boys like you
My, oh, my, doing what I always do
Yeah, I'm crossing every line to get to boys like you

Boys like you, you
Tripping, freaking, falling over boys like you

[Ariana Grande:]
I get a feeling
Looking you in the eye
Know you wanna take a bite of my cherry pie
Get so excited
Boy, you're making me blush
Let's just take our time now, there ain't no need to rush, no

Why don't you make a move?
You got nothing else to lose
Just make me feel like I'm dreaming

Try, try, try to follow the rules
I break everyone of them with boys like you
My, oh, my, doing what I always do
Yeah, I'm crossing every line to get to boys like you

Boys like you, you
Tripping, freaking, falling over boys like you

I got that something I know you can't resist
I'm gonna make you feel it when I blow you that kiss

Saturday, July 09, 2016

Sudah 3 Hari Syawal

Sudah 3 hari Syawal ... how do I feel? happy. Tetapi, yang menarik, ini adalah Syawal yang paling sempoi, tetapi hatiku senang kerana keluarga happy. Fokus kepada kebahagiaan mereka, InsyaAllah, things will be alright ...


Tuesday, July 05, 2016

Malam ke 28 Ramadhan

Malam terakhir Ramadhan , malam aku dapat tidur dengan nyenyak, kerana aku tahu apa yang perlu buat. InsyaAllah, terima kasih Ramadhan. Jumpa lagi tahun depan.

Monday, July 04, 2016

Malam ke 25, 26 dan 27 Ramadhan

Dapat saya rasakan Ramadhan kali ini  menolong membersihkan minda tentang apa yang perlu dibuat untuk sekarang dan masa hadapan. Yang lepas itu lepas, lepaslah ia ...

Paradigma baru dan tindakan baru penting bagi mencapai matlamat masa hadapan ....

Friday, July 01, 2016

Malam ke 23 dan 24 Ramadhan

Tahun ini rasanya persiapan paling minima bagi diri ini, sejak mendirikan rumahtangga. Bila isteri dan anak-anak seronok dengan persiapan mereka :) Kita adjust apa yang kita ada .... ok what :D

Tuesday, June 28, 2016

Malam ke 22 Ramadhan

Ingat lagi masa awal2 zaman kerja, persiapan untuk Hari Raya sebagai orang yang dah bekerja. Esp, berkira duit raya untuk sepupu2 yang masih bersekolah dan belum bekerja lagi. Boleh tahan juga belanjanya :P .. pada masa itu la.. Masa itu bujang, most of the time thinking short term and irrelevant things ...
Now dah bekeluarga ni, anak2 didahulukan ... daddy's sempoi je OK :)

Monday, June 27, 2016

Malam ke 20 dan 21 Ramadhan

Bulan Ramadhan kata dengan kenangan cinta, esp Zaman sekolah dahulu. Kirim salam Raya, kirim kad Raya dengan kata-kata puitis kpd si dara adalah lumrah.
Antara diingat kad Raya manis masa form 1 yg dihantar kpd suhaliza, zuraina dan zarina. ;) kad murah je Tp it's the thought that counts.

Saturday, June 25, 2016

Malam ke 19 Ramadhan

Sebelum muncul SMS kemudian WhatsApp dan Telegram, orang hantar kad raya. Macam-macam jenis  ada, sesuai untuk keadaan. Yang ringkas, kelakar, ibu bapa. Romantis, dll.
Seronok menerima, best hantar..

Friday, June 24, 2016

Malam ke 18 Ramadhan

Anda akan tahu raya sudah dekat apabila  stesen radio memainkan lagu raya. Sudah 2/3 Ramadhan berjalan, so Syawal  ia hovering. Lagu M.Nasir tetap evergreen :) satu hari di hari raya...

Thursday, June 23, 2016

Malam ke 16 dan 17 Ramadhan

Berpuasa di luar negara, especially di mana anda adalah minoriti, amat berlainan feelnya. Semasa berpuasa di America, sekitar awal 90an, pengalaman berpuasa ketika orang sekeliling hidup (makan minum) seperti biasa, was a challenge. Lama - lama, baru biasa. Semasa saya di sana, Washington DC, imsak sekitar pukul 5 am, dan Subuh was soon after. Berbuka pula sekitar lewat pukul 5 pm, sebelum pukul 6 pm. Juadah berbuka, apa yang ada ketika itu. Sangat sempoi kerana tidak ada bazar Ramadhan.

Tuesday, June 21, 2016

Malam ke 15 Ramadhan

Syukur. Hari jadi pertama kali yang ku ingat di bulan Ramadhan yang aku akan ingat. I cannot go any lower, the only way is up ....

Monday, June 20, 2016

Hari jadi ke 43

Syukur, saya berumur 43 tahun hari ini. And, I learnt a lesson and it kept repeating in my head the whole day. Aku mesti bersyukur dengan apa yang aku ada sekarang. Kepala ku berserabut kerana tidak bersyukur dengan apa yang aku tidak ada, sebaliknya mendambakan apa yang yang tiada.

Tidak bermakna aku bersyukur, aku sudah rasa cukup dengan apa yang aku ada. Tidak sama sekali. Ia bermakna, dalam usaha ku mencapai yang lebih, I must be happy with what I have. Then, I will achieve more, InsyaAllah :)

Happy birthday, Azmir .... you are finally free of the shackles!


Malam ke 14 Ramadhan

Selalunya bila di pertengahan Ramadhan, waktu sahur, makan tidak beberapa penting tetapi minuman is a must.

Saturday, June 18, 2016

Malam ke 12 dan 13 Ramadhan

Bila bicara tentang buffet berbuka, kasih ingat lagi beberapa tempat yg best. Dulu aktif juga pergi, tapi now not so much. Ada la 1 or two. Ada yg pasti pi every year for the past decade, here around BBB area.
Niat pi buffet human bukan nak mkn byk2 Tp nak mkn yg unik or expensive contoh kambing bakar. Tidak dinafikan mmg ada pembaziran, so beringatlah bila nak ambil.

Pilihan empat yg best

Hotel Legenda at The Mall, KL.. Dah tiada
Bangi Golf Resort, BBB
Kafe Paya Serai, PJ Hilton
Hotel Residence, BBB... At Uniten

Berbaloi untuk nilai ... Juadah + harga..

Selamat berbuka :)

Thursday, June 16, 2016

Malam ke 11 Ramadhan

Salah satu kemanisan Ramadhan adalah begitu senang utk kita beribadat. Kurang 'gangguan' if you know what I mean. Pahala Ramadhan hanya Allah sahaja yang makbulkan. Kita buat aja, harap diterimaNya. Amin.

Wednesday, June 15, 2016

Malam ke 8,9 dan 10 Ramadhan

Salah satu fakta hidup yang dibuktikan di bulan Ramadhan ... air lebih penting dari makanan :) .. sekurang2nya masa sahur, saya akan minum air sebelum makan apa2.....

Sunday, June 12, 2016

Malam Ke Enam dan Ketujuh Ramadhan

Feel Ramadhan semasa kanak-kanak sangat berbeza dengan masa dewasa. Mungkin sebab masa kanak-kanak, saya rasakan dunia masa hadapan masih terlalu jauh ... dan Ramadhan masa untuk berseronok jalan2 dengan kawan2 di Paroi Jaya masa itu .... dewasa ini, sudah fikir lain.. esp, tentang masa hadapan yang makin lama makin singkat ...




Friday, June 10, 2016

Malam Kelima Ramadhan

Masakan paling sedap masa berbuka? Masakan ibu, or in my case, Mama. Walaupun ringkas, ia tetap sedap kerana dimasak dengan penuh kasih sayang. Nikmatilah ia sementara ibu masih ada....

Thursday, June 09, 2016

Malam keempat Ramadhan

Berpuasa di luar negara berbeza sedikit dengan dalam  negara, bergantung KO'd tempat. Tahun 94 di USA, puasa sekitar musim Fall 94. Biasa sahur sekitar pukul 4 pagi dan berbulka sekitar 5 pm. Tp alah  bisa tvutgal biasa, boleh hr.

Wednesday, June 08, 2016

Malam Ketiga Ramadhan

Seingat saya, sebab utama saya suka pergi ke surau Taman Paroi Jaya untuk solat Ramadhan, ialah untuk bertemu rakan2 yang bersekolah di sekolah lain. Saya ke SPI (St Paul), yg lain pi KGV. Amie, Boy and Nasri, antara yang saya ingat. Also, Helmi Duncan dan Rustam. And Emel (now Dato'). When you are a kid, friendships seem so magical.

Tuesday, June 07, 2016

Malam Kedua Ramadhan

Another fond memory was checking out the ladies yg datang surau Taman Paroi Jaya, during my PJ years (ones my age la during that time) ... ada la one or two still in my mind :P ... one of sweet childhood memories ...

Monday, June 06, 2016

Malam Pertama Ramadhan

Masa kecil2 dulu, malam pertama Ramadhan dirasakan gementar, sebab ibadah puasa was a big thing when you were a kid .... ;-) now, you wonder what the fuss was all about? ;-)

Wednesday, May 11, 2016

Terima kasih Yoda

Ketika sedang was-was, keluar cerita Empire strikes back di TV... Kebetulan babak2 Yoda melatih Luke Skywalker ... Percaya boleh buat penting, kerana tidak percaya itu membawa kegagalan yakin... Do. Or do not. There is no try.

Back to public transport

Back to life... I want to go back to the rivers of belief....

Wednesday, May 04, 2016

First time Mobile blogging

First time doing mobile blogging, from the back of Ucsi bus :) here we go....

Thursday, March 10, 2016

Amirul Harith bin Azmir was born today

Amirul Harith bin Azmir was born on 10th March 2016, 6.20 am via c-section at KPJ Kajang :)

Yep, my son :)

Friday, January 01, 2016

2016 - Tahun Penting

Tahun 2016 ini merupakan tahun penting kerana pelbagai pelan akan dilaksanakan tahun ini ...

Tahun 2015 mengajar aku satu pelajaran -- FOKUS  kerana FOKUS adalah Rahsia Ajaib Untuk Berjaya ...

Buku ini mengubah kembali pemikiran diri ini ...